„Sport Diplomacy Academy“ - Sofija

Projekt Akademije sportske diplomacije ostavština je prvog bugarskog predsjedavanja Vijećem EU-a, koje se održalo u prvoj polovici 2018. godine. Projekt je usmjeren na  suradnju sa Zapadnim Balkanom kao logičan nastavak svih aktivnosti provedenih u okviru #EU2018BG Prioritet: Perspektiva povezanosti EU i Zapadnog Balkana, citirajući Sofijsku deklaraciju i Sofiju i Prioritetnu agendu za EU i Zapadni Balkan. Europska unija i zapadni Balkan moraju nastaviti ulagati u napore za jačanje suradnje i razmjenu dobrih praksi usredotočenih na demokraciju, sigurnost i temeljna ljudska prava.

 U Sofiji (Bugarska) je u razdoblju od 11. do 17. listopada 2019. održan prvi modul u sklopu projekta Sport Diplomacy Academy. Akademiju su pokrenule četiri organizacije iz četiri države: Bosna i Hercegovina (BRAVO), Bugarska (BSDA), Hrvatska (RSS) i Italija (L'orma). Cilj projekta je doprinjeti razvoju sportskih organizacija poticanjem mobilnosti i ulaganjem u ljudski kapital te razmjena ideja i primjera dobre prakse. Za implementaciju svih Modula bit će angažirani europski stručnjaci za svako pojedino područje i koristit će se neformalne metode učenja.U projektu sudjeluje 20 sportskih administratora, trenera i ostalog osoblja sportskih organizacija (uključujući i volontere), koji su povezani s profesionalnim i rekreativnim sportom. Sanja Lončarić, odgajateljica DV More, jedna je od 20 članova iz Hrvatske koji sudjeluju u ovom projektu.

Predavanja su se održala u Olimpijskom centru Ministarstva znanosti i obrazovanja u Sofiji. Teme su bile sljedeće: Nacionalna politika u sportu, paradoks politike i sporta, Istraživanje međunacionalnih odnosa u kontekstu olimpijskog sporta, Međunarodne sportske organizacije, Snaga diplomacije, sport i zdravlje, itd. Radom u mješovitim skupinama polaznici su mogli izraziti svoje stavove o funkcioniranju sustava sporta, mogućnostima za razvoj sporta i diplomacije u svakodnevnim aktivnostima sportskih struktura.