Integrirani glazbeni program

Aktivnosti u pedagoškoj 2021./2022. godini

18.10.2021.

Hobotnice u Brseču

Djeca skupine Hobotnice iz PPO-a Đurđice bila su na jesenskom izletu. Prošetali su šetnicom od Ike do Lovrana gdje su mogli uživati u morskom zraku, promatrati okoliš te predahnuti na plaži. Šetnju su završili u parku gdje su se nakon konzumiranja obroka i poigrali. 

                       

Zadnja stanica bila je Brseč. Nakon posebnog ulaska u Kazalište Oz, najmanje kazalište na svijetu, djeca su imala prilike vidjeti scenu, rasvjetu i poslušati posebnu glazbu. Najviše interesa izazvali su puhački instrumenti koje su imali priliku i vidjeti i čuti. Pogledali su i dio predstave u nastajanju te se vratili u vrtić puni dojmova.

   

________________________________________________________________________________________________________

1.10.2021.

Hobotnice kod Limene glazbe Trsat

Djeca i odgojitelji skupine Hobotnice bili su u posjeti Limenoj glazbi Trsat. Imali su prilike vidjeti raznovrsne instrumente, a neke i isprobati. Najviše ih se dojmio veliki bubanj sa činelama. Voditelju su otpjevali i odsvirali pjesme koje oni znaju i na kraju se malo i počastili.

  

  

  

________________________________________________________________________________________________________

Aktivnosti u pedagoškoj 2020./2021. godini

15.06.2021.

Završno druženje u Hobotnicama

Kraj pedagoške godine skupina Hobotnice obilježila je kroz završno druženje s roditeljima u igraonici na vanjskom prostoru. Djeca i odgojitelji pripremili su koncert za roditelje; djeca su najavila koncert i nazive pjesama, a odgojiteljice su ih pratile na harmonici i gitari. Sve djeca su dobila poklone, a "školarci" i posebne kape. Na kraju su se svi počastili tortom.

  

  

____________________________________________________________________________________

15.06.2021.

Izlet u Crikvenicu

Djeca skupina Hobotnice iz PPO-a Đurđice posjetila su Crikvenicu. Vozila su se s brodom do Krka i imala su priliku promatrati morsko dno.  Posjetila su obližnji park gdje su se odmorili, počastili i poigrali na spravama.

  

   

 

____________________________________________________________________________________

11.5.2021.

Hobotnice na Festivalu znanosti

Festival znanosti je manifestacija na nacionalnoj razini koja se ove godine održava od 10.05.2021. do 15.05.2021.g. Cilj je približiti znanost javnosti, informirati je o aktivnostima i rezultatima, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Ovogodišnja tema je "Kultura znanosti".

Skupina Hobotnice iz PPO-a Đurđice i ove godine sudjeluje na navedenoj manifestaciji. Provedene aktivnosti u skupini mogu se pogledati na linku:

https://festivalznanosti.uniri.hr/vrtici-za-vrtice/

____________________________________________________________________________________

22.12.2020.

Polugodišnja prezentacija integriranog glazbenog programa

 

 

__________________________________________________________________________________________________

22.12.2020.

Božićna čestitka

_________________________________________________________________________________________________________

27.10.2020.

Izlet "Jesen u šumi"

Djeca skupine Hobotnice iz PPO Đurđice u kojem se provodi integrirani glazbeni program, bili su na izletu "Jesen u šumi". Doživljaj jeseni u šumi provukli smo kroz glazbene aktivnosti osluškivanja, stvaranja zvukova i pjevanja.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________

13.10.2020.

18. Festival znanosti

Na 18. Festivalu znanosti sudjelovala su djeca skupine Hobotnice iz Đurđica prezentacijom projekta.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________

Arhiva

 

Cilj glazbenog programa je obogaćivanje odgojno-obrazovnog rada odabranim glazbenim aktivnostima te razvijanje i potpora senzibiliteta djeteta za glazbu. Program se temelji na fleksibilnosti i na aktualnim interesima djeteta pri čemu se  podupiru njegove ideje, inicijative i stvaralačka ponašanja. Glazba utkana u dnevne aktivnosti kao njihov integrirani dio prožima cijeli život djeteta u predškolskoj ustanovi, a u službi je najvažnijih razvojnih i odgojno-obrazovnih ciljeva dok istodobno za dijete predstavlja izvor zadovoljstva, uživanja i estetskog doživljaja. Tako glazba postaje poticaj za igru i dječje stvaralaštvo.

Osnovne zadaće provode se kroz metodička područja: pokret, glas, udaraljke, tempo, ritam, dinamika, memorija i improvizacija. Kroz svakodnevne aktivnosti podržava se dječji interes za glazbu kroz sve njezine segmente te utječe na stvaranje glazbenog ukusa i sklonosti ka pjevanju i sviranju. Razvija se pravilan, ekonomičan i lijep pokret koji teži kreativnom izražavanju te se razvija koordinacija i kontrola pokreta što omogućuje bolje održavanje tempa pri usklađivanju pokreta i glazbe. Upoznaje se tehnika disanja i aktiviranja dijafragme koja omogućuje kontrolu dinamike i trajanja zvuka, točnu artikulaciju i intonaciju. Razvija se osjećaj za visinu tona te oblikuje različita boja glasa. Slušno i vizualno se upoznaju, razlikuju i imenuju udaraljke, njihova građa i kvaliteta zvuka te njihova primjena u pratnji plesa i pjevanja. Istražuju se i igrom otkrivaju načini sviranja i kvaliteta zvuka udaraljki te primjenjuju iskustva istraživanja u sviranju.

Poštuje se pravo djeteta na osobnost i zadovoljavanje potrebe za učenjem i individualizacijom. Osim toga, rad je usmjeren i na razvoj djetetove slike o sebi, kreativnosti, samopoštovanja, te najvažnije - razvoj komunikacijskih vještina. Program se kreira prema konkretnim osnovnim i psihološkim potrebama djece, te prati napredak već stečenih kompetencija, obogaćuje ih, te stvara nove kompetencije djece.

"Svi trebamo glazbu, jer bez nje ne možemo živjeti"  Nikolaus Harnoncourt