Integrirani glazbeni program

Aktivnosti u pedagoškoj 2021./2022. godini

4.7.2022.

Izlet na Oštro

Djeca iz skupina u kojima se provode posebni programi, Rano učenje engleskog jezika i Integrirani glazbeni program, bili su na izletu na Oštrom. Na plaži su bacala kamenčiće te istraživala školjke i pužiće. Na igralištu s umjetnom travom su imala prilike igrati se s loptom te igrati pokretnih igara po izboru. Nakon kraće šetnje i ručka istraživala su okoliš, pronalazila različite kukce, igrala se pijeskom te razgibavala na stablima. Samoinicijativno su organizirali grupne igre  s prirodnim rekvizitima. Djeca su se međusobno upoznavala i dogovorila i sljedeći izlet.

    

    

    

         

_________________________________________________________________________________________

25.5.2022.

Hobotnice u razgledavanju HNK

Djeca skupine Hobotnice iz PPO-a Đurđice posjetila su i razgledala Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc "iza kulisa".  Imala su prilike razgledati raznovrsne kostime, rekvizite, neke čak i isprobati. Mogli su doživjeti sobu Šume Striborove i proći kraj čarobnog kamina. Popeli su se skroz do balkona i razgledali pozornicu i parter iz ptičje perspektive te vidjeli luster iz blizine. A mogli su i isprobati kako funkcionira mala pozornica. Vesele se slijedećem posjetu.

     

     

  

__________________________________________________________________________________________________

9.5.2022.

Hobotnice na Kampusu

U sklopu Festivala znanosti, Odjel za biotehnologiju imao je Dan otvorenih vrata. Od mnoštva ponuđenih radionica, djeca iz skupine Hobotnice PPO-a Đurđice imali su mogućnost promatrati kroz mikroskop te se upoznati sa šarenilom kemije. Kroz prezentaciju mogli su saznati što sve može naš mozak i upoznati se sa krvi kroz radionicu Krv – tekućina života. Imali su prilike pogledati i isprobati eksperimente iz područja fizike i kemije.

Na kraju su posjetili Učiteljski fakultet gdje su bili gosti studentima Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Vidjeli su njihove učionice, zapjevali i zaplesali zajedno s njima. Na kraju su se razmjenili i pokloni te su se djeca vratila u vrtić sa slikovnicom i puno dojmova.

   

   

   

_________________________________________________________________________________________________________

28.3.2022.

Hobotnice na baletu u HNK

Djeca iz skupine Hobotnice posjetila su HNK I.P. Zajc i pogledala baletnu predstavu "Pulcinella" I. Stravinskog. Balet je bio poticaj za istraživanje Italije u sklopu eTwininng projekta. Skladbe iz baleta su nastavili slušati i u vrtiću te plesali uz njih. Balerinu i baletana prikazali su i likovnim putem tehnikom kolaža.

  

   

 

_________________________________________________________________________________________________

21.12.2021.

Hobotnice u šetnji Korzom

Djeca i odgojitelji skupine Hobotnice prošetali su do Korza. Počastili su se fritulama i sokom te razgledali Stari grad. Uspjeli su naći i spravu za igru. Na kraju ih je sve razveselila vožnja vlakićem.

  

  

  

__________________________________________________________________________________________

13.12.2021.

Hobotnice ponovo u HNK

Djeca skupine Hobotnice pogledali su predstavu Eclissi/Pomrčina u izvedbi Talijanske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl Zajca. Uživali su u glumi dva lika bez riječi. Zadovoljstvo predstavom moglo se vidjeti na njihovim licima tijekom cijele izvedbe. Prošetali su i okolicom kazališta te osjetili blagdansko ozračje.

  

               

_________________________________________________________________________________________

22.11.2021.

Dobro je činiti dobro

Roditelji, djeca i odgojitelji skupine Hobotnice iz PPO-a Đurđice sudjelovali su u akciji prikupljanja igračaka za Centre igre u Međimurju. Djeca su izradila plakat, sortirala igračke te zajedno s odgojiteljima odnijela paket na poštu. Jer, uvijek je vrijeme za činiti dobre stvari.   

 

 

_______________________________________________________________________________

11.11.2021.

Hobotnice u HNK

Glazbena skupina Hobotnice iz PPO-a Đurđice posjetila je HNK Ivana pl. Zajca. Djeca su imala prilike doživjeti "veliko"  kazalište iz različitih perspektiva. Nakon razgledavanja vanjskog izgleda zgrade, prošetali su hodnicima, stepenicama, sjedili u gledalištu, pogledali prostor za orkestar i saznali mnoge detalje. Iz zgrade su izašli kroz "tajni prolaz". Puno doživljaja iščekuju sljedeći dolazak na kazališnu predstavu.

    

    

______________________________________________________________________________________________________________

2.11.2021.

Hobotnice u Gradskom kazalištu lutaka

Djeca skupine Hobotnice  iz PPO-a Đurđice, u kojoj se provodi Integrirani glazbeni program, bila su u posjeti Gradskom kazalištu lutaka Rijeka.

Kako podržavaju zdravi način života, do centra grada išli su pješice. Pauzu su napravili na Korzu gdje su se osvježili vodom iz Riječke špine.

U kazalištu su pogledali predstavu "Čarobnjak iz Oza", a nakon nje ostali u razgovoru sa glumcima. Mogli su saznati sve što ih interesira. Imali su prilike pogledati i radionicu gdje nastaju lutke te prošetali preko mosta i pogledati kako izgleda pozornica iz ptičje perspektive.

  

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________

18.10.2021.

Hobotnice u Brseču

Djeca skupine Hobotnice iz PPO-a Đurđice bila su na jesenskom izletu. Prošetali su šetnicom od Ike do Lovrana gdje su mogli uživati u morskom zraku, promatrati okoliš te predahnuti na plaži. Šetnju su završili u parku gdje su se nakon konzumiranja obroka i poigrali. 

                       

Zadnja stanica bila je Brseč. Nakon posebnog ulaska u Kazalište Oz, najmanje kazalište na svijetu, djeca su imala prilike vidjeti scenu, rasvjetu i poslušati posebnu glazbu. Najviše interesa izazvali su puhački instrumenti koje su imali priliku i vidjeti i čuti. Pogledali su i dio predstave u nastajanju te se vratili u vrtić puni dojmova.

   

________________________________________________________________________________________________________

1.10.2021.

Hobotnice kod Limene glazbe Trsat

Djeca i odgojitelji skupine Hobotnice bili su u posjeti Limenoj glazbi Trsat. Imali su prilike vidjeti raznovrsne instrumente, a neke i isprobati. Najviše ih se dojmio veliki bubanj sa činelama. Voditelju su otpjevali i odsvirali pjesme koje oni znaju i na kraju se malo i počastili.

  

  

  

________________________________________________________________________________________________________

Aktivnosti u pedagoškoj 2020./2021. godini

15.06.2021.

Završno druženje u Hobotnicama

Kraj pedagoške godine skupina Hobotnice obilježila je kroz završno druženje s roditeljima u igraonici na vanjskom prostoru. Djeca i odgojitelji pripremili su koncert za roditelje; djeca su najavila koncert i nazive pjesama, a odgojiteljice su ih pratile na harmonici i gitari. Sve djeca su dobila poklone, a "školarci" i posebne kape. Na kraju su se svi počastili tortom.

  

  

____________________________________________________________________________________

15.06.2021.

Izlet u Crikvenicu

Djeca skupina Hobotnice iz PPO-a Đurđice posjetila su Crikvenicu. Vozila su se s brodom do Krka i imala su priliku promatrati morsko dno.  Posjetila su obližnji park gdje su se odmorili, počastili i poigrali na spravama.

  

   

 

____________________________________________________________________________________

11.5.2021.

Hobotnice na Festivalu znanosti

Festival znanosti je manifestacija na nacionalnoj razini koja se ove godine održava od 10.05.2021. do 15.05.2021.g. Cilj je približiti znanost javnosti, informirati je o aktivnostima i rezultatima, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Ovogodišnja tema je "Kultura znanosti".

Skupina Hobotnice iz PPO-a Đurđice i ove godine sudjeluje na navedenoj manifestaciji. Provedene aktivnosti u skupini mogu se pogledati na linku:

https://festivalznanosti.uniri.hr/vrtici-za-vrtice/

____________________________________________________________________________________

22.12.2020.

Polugodišnja prezentacija integriranog glazbenog programa

 

 

__________________________________________________________________________________________________

22.12.2020.

Božićna čestitka

_________________________________________________________________________________________________________

27.10.2020.

Izlet "Jesen u šumi"

Djeca skupine Hobotnice iz PPO Đurđice u kojem se provodi integrirani glazbeni program, bili su na izletu "Jesen u šumi". Doživljaj jeseni u šumi provukli smo kroz glazbene aktivnosti osluškivanja, stvaranja zvukova i pjevanja.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________

13.10.2020.

18. Festival znanosti

Na 18. Festivalu znanosti sudjelovala su djeca skupine Hobotnice iz Đurđica prezentacijom projekta.

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________________

Arhiva

 

Cilj glazbenog programa je obogaćivanje odgojno-obrazovnog rada odabranim glazbenim aktivnostima te razvijanje i potpora senzibiliteta djeteta za glazbu. Program se temelji na fleksibilnosti i na aktualnim interesima djeteta pri čemu se  podupiru njegove ideje, inicijative i stvaralačka ponašanja. Glazba utkana u dnevne aktivnosti kao njihov integrirani dio prožima cijeli život djeteta u predškolskoj ustanovi, a u službi je najvažnijih razvojnih i odgojno-obrazovnih ciljeva dok istodobno za dijete predstavlja izvor zadovoljstva, uživanja i estetskog doživljaja. Tako glazba postaje poticaj za igru i dječje stvaralaštvo.

Osnovne zadaće provode se kroz metodička područja: pokret, glas, udaraljke, tempo, ritam, dinamika, memorija i improvizacija. Kroz svakodnevne aktivnosti podržava se dječji interes za glazbu kroz sve njezine segmente te utječe na stvaranje glazbenog ukusa i sklonosti ka pjevanju i sviranju. Razvija se pravilan, ekonomičan i lijep pokret koji teži kreativnom izražavanju te se razvija koordinacija i kontrola pokreta što omogućuje bolje održavanje tempa pri usklađivanju pokreta i glazbe. Upoznaje se tehnika disanja i aktiviranja dijafragme koja omogućuje kontrolu dinamike i trajanja zvuka, točnu artikulaciju i intonaciju. Razvija se osjećaj za visinu tona te oblikuje različita boja glasa. Slušno i vizualno se upoznaju, razlikuju i imenuju udaraljke, njihova građa i kvaliteta zvuka te njihova primjena u pratnji plesa i pjevanja. Istražuju se i igrom otkrivaju načini sviranja i kvaliteta zvuka udaraljki te primjenjuju iskustva istraživanja u sviranju.

Poštuje se pravo djeteta na osobnost i zadovoljavanje potrebe za učenjem i individualizacijom. Osim toga, rad je usmjeren i na razvoj djetetove slike o sebi, kreativnosti, samopoštovanja, te najvažnije - razvoj komunikacijskih vještina. Program se kreira prema konkretnim osnovnim i psihološkim potrebama djece, te prati napredak već stečenih kompetencija, obogaćuje ih, te stvara nove kompetencije djece.

"Svi trebamo glazbu, jer bez nje ne možemo živjeti"  Nikolaus Harnoncourt